Browary regionalne

W Polsce na pierwszym miejscu w rankingu spożywania napojów alkoholowych znalazło się piwo. I nie ma się czemu dziwić, bowiem trunek ten to niezbędny element każdej imprezy, grilla czy po prostu wypadu ze znajomymi do miasta. W ostatnich czasach Polacy stawiają nie tylko na niską cenę przy wyborze odpowiedniego piwa, ale również na jakiego pochodzenie. Coraz częściej poszukiwane są piwa z małych browarów, w których proces produkcji nie podlega pasteryzacji. Piwa te są bardziej wyraziste w smaku, a dodatkowo wzbogacane o naturalne barwniki i soki, w przypadku piw smakowych. Browary regionalne cieszą się dużym zainteresowaniem, ponieważ wpisują się w modny ostatnimi czasy trend spożywania jak najmniej przetworzonych i ulepszonych produktów konsumpcyjnych. Niemal w każdym regionie Polski można znaleźć mini browar, który działa w oparciu o tradycyjny wyrób piwa. Trzeba dodać, że trunki te nie należą do najtańszych, jednak jak pokazuje rynek, nie zawsze cena jest ostatecznym kryterium wyboru danego produktu. Wiele osób zaczyna stawiać na jakość, smak i niepowtarzalność tego co pije. A to są te cechy, które w pełni można przypisać browarom lokalnym. Dawne receptury, tradycyjny sposób warzenia i browarnicy, którzy nabywali swoje umiejętności niemal z dziada, pradziada. Piwa lokalne zaczynają zdobywać miejsca na półkach alkoholowych w sklepach sieciowych. Wydaje się, że ich ekspansja będzie stawała się jednak coraz bardziej widoczna.

Dodaj komentarz