Piwa smakowe

Przez długi czas rynek piw był zdominowany przez piwa w zasadzie tego samego rodzaju. Jedyne co tak naprawdę decydowało o kupnie konkretnego trunku to przywiązanie do marki. Stan ten utrzymywał się w zasadzie bardzo długi czas. Pierwsze kosmetyczne zmiany nastąpiły w okresie ostatniej dekady. Zaczęto wprowadzać do obiegu piwa nie tyle jasne, ale i ciemne. Często również można było spotkać się z piwami pszenicznymi. W ostatnich latach zauważa się trend do ciągłego eksperymentowania na rynku browarniczym. Bardzo popularne okazało się stosowanie przeróżnych dodatków do piw. Wśród najczęściej aplikowanych dodatków na pierwszym miejscu znalazły się soki smakowe. Rynek stał się bardzo chłonny na tego typu piwa. Głównymi składnikami są soki jabłkowe, cytrynowe, porzeczkowe, grapefruitowe, ananasowe, ale nie brakuje też wynalazków smakowych jak smaku banan czy żelków owocowych. Piwa te w swoim założeniu miały być skierowane do konsumentów jakimi są kobiety. Jednak nie spodziewano się takiego optymistycznego przyjęcia nowych typów piw, dlatego browary odeszły od konkretnego dedykowania tych trunków, ze względu na płeć. Wielki tegoroczny sukces na rynku browarnictwa trzeba jednak przyznać piwo typu radler. To jasne piwa, o niewielkiej procentowej zwartości alkoholu, wzbogacone najczęściej lemoniadami smakowymi, głównie cytrynowymi, ale także jabłkowymi. To te piwa osiągnęły największą liczbę fanów w okresie wiosenno-letnim.

Dodaj komentarz